Raceverslag 30e triatlon Apeldoorn

IMG_1728Zaterdag 5 september, de dag van de 30e triatlon in Apeldoorn. De weersvoorspelling beloven niet veel goed, 80% kans op regen. Maar ‘s ochtends bijtijds een ontbijtje genuttigd, de laatste spullen ingepakt en de elektrische auto gestart om de reis naar Apeldoorn te beginnen.

Eenmaal aangekomen in Apeldoorn, heb ik eerst de auto kosteloos bij de Renault dealer aldaar kunnen opladen, en in de tussentijd mijn bidon sportdrank genuttigd, alsmede een ampul magnesium (tegen verkrampingen) en een energy bar van PowerBar ingenomen. Vanaf de dealer een klein kwartiertje nog rijden en bij het opdraaien van de parkeerplaatsen van Apenheul, waren door de organisatie de bordjes voor Triatlon al geplaatst. De fiets werd uitgeladen en opgebouwd, de laatste keer de bandenspanning controlerend, en op naar het secretariaat.

Na ontvangst van de startbewijzen (een enveloppe met nummers voor het lopen/fietsen, en stickers voor op de helm, de fiets) heb ik mij gemeld bij de technische keuring. Helm controle verliep evenals de fietskeuring als vanzelf. In het parc ferme mijn plaats gevonden en ingericht. Laat nu net rond dat tijdstip een fikse wolkbreuk losbarsten… iedereen in no-time doorweekt. Maar ja, je moet straks toch zwemmen?

Mijn serie ging pas vanaf 11.30u van start, en met de mede-sporters beetje gekletst over van alles en nog wat. Na een korte instructie werden alle triatleten verdeeld over de 10 banen,  en met een gekleurde badmuts op het hoofd klonk al snel het startschot. Het zwemmen blijft mijn minst favoriete onderdeel, maar ‘face your fears and improve’  doorbikkelen. Het is immers 500 meter, 10 baantjes in het 50 meter buitenbad. Gevoelsmatig ging ik naderhand TE snel van start, waardoor ik de laatste 100 meter schoolslag heb moeten doen. Hup het bad uit en lopend naar park ferme voor het fietsen.

De fiets wist ik feilloos te vinden, de keuze om zonder sokken te rijden was snel gemaakt, en lopend met d fiets in de hand naar het startpunt. Daar snel de fiets bestegen en de eerste directe lange klim voor de kiezen. Gelukkig waren mijn spieren warm, en de achillespees voelde goed aan. Met de vermogensmeter mijn tempo bepaald en dat ging lekker. Tot ik op mijn meter de cadans zag wegvallen en het vermogen. Snel besloten dat te laten voor wat het is en tempo te houden. Dan maar geen informatie, ik zoek het later wel uit. Naderhand bleek dat de batterij (zo’n knoopcel) juist in de race het loodje gelegd had (in ca 8-9 maanden tijd…).

Na circa 40 minuten de 20 km afgelegd te hebben, weer het parc ferme binnen en lopend met fiets in de hand naar mijn plek. Fiets parkeren, helm af, schoenen uit, en hoppa in de hardloopschoenen. Ook hier (proef op de som): zonder sokken (voor het eerst), en de speeldagen aangesjord en gegaan. Na een korte verharde loop dook het parcours het bos in en kon ik relatief goed mijn tempo vinden en volhouden/constant houden.

De bosgrond  is door de hoosbui eerder die ochtend goed zompig en blubber was mijn deel. Maar toch kon ik mooi het tempo constant houden, elke keer naar een voorligger toe rennen en binnenhalen 😉 Bij de eerste doorkomst trof ik nog een goede kennis aan die net over de finish kwam bij het voltooien IMG_1729van zijn 1/4 triatlon afstand (de lange afstand start doorgaans eerder).

En door naar de 2e ronde, waar ik al enkele atleten stil zag vallen tot wandeltempo. In tegenstelling tot 2014 kon ik doorgaan, en  herkende ik de laatste kilometer. Nog even doorzetten, iets dieper gaan, en ja ik kon weer voor de finish een mede-atleet passeren. Met een voldaan gevoel zelf gekeken en zag tot verbazing dat ik mijn 2014-tijd verbeterd had in nattere/mindere/slechtere  omstandigheden! En heel belangrijk: mijn achillespees hield vol, en voelde na afloop goed aan (wel branderig van spierpijn, maar niets fels/venijnigs of stekend).

Missie geslaagd! En nu welverdiend rust nemen voor de start van de 10e editie Duchenne Heroes!

Jaar Zwemmen 500mtr Transitie T1 Fietsen 20km Transitie T2 Hardlopen 5km Eindtijd
2014 15:00 2:53 40:02 4:12 32:07 1u:34:11
2015 14:13 3:29 42:11 3:31 28:11 1u:31:34

 

Jaar Eindpositie algemeen Totaal deelnemers Eindpositie

age group

Totaal deelnemers

age group

2014 122 167 48 56
2015 94 183 30 69

 

IMG_1732

De stand van Vrienden van Duchenne Apeldoorn (ijswagen en barbequeue) heb ik na afloop bezocht en bijgekomen na een mooi resultaat! Samen trappen we Duchenne de wereld uit!

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.