Verslag 1/4 triathlon Terheijden

dc6rkaqc9Zaterdag gaven onze nederlandse sporters hun visitekaartje af in Baku op de europese kampioenschappen. Triatlete Rachel Klamer en Maaike Caelers behaalden respectievelijk 2e en 12e posities. Een spannende wedstrijd waar ik in voorbereiding op mijn debuut bij de kwart triathlon voor Duchenne van heb kunnen genieten. Na de wedstrijd in Baku, de spullen gereed gelegd: wetsuit, badmuts, zwembril, trisuit, sportvoeding, racefiets, hardloopschoenen, sokken, racebelt voor het startnummer. Al met al een flinke sporttas vol, aangevuld met flyers voor Duchenne Heroes om daar te verspreiden.

De aankomst

Met de elektrische auto naar Terheijden gereden, vanaf Den Bosch binnendoor.  Rond 9.00u arriveerde ik en kon ik mijn bescheiden ophalen. Racenummer #880 is aan mij toegekend, en de tijdchip die ik heb zou daaraan geregistreerd zijn.

Na het vinden van een parkeerplaats (hartelijk dank voor de buurtbewoners en organisatie om zo’n grote menigte aan sporters te ontvangen), kon ik mijn spullen uitladen en de racefiets opbouwen en voorzien van het racenummer. Via de fietskeuring warden de remmen en de helm gecontroleerd waarna in het parc ferme een plaats gevonden werd. Hier installeerde ik mij, en plaatste hardloopschoenen, fietshelm, racebelt met nummer en de fietsschoenen zo dat ik zo snel mogelijk kon wisselen.

Aangezien ik in de 2e manche zit bij de kwart triathlon (1km zwemmen, 40km tijdrit/fietsen, 10km hardlopen) was er tijd genoeg om met medesporters kennis te maken. Tegen 11.00u begon ik met omkleden en wat sportdrank nog tot mij te nemen. De wetsuit had ik vrijdag voor dit evenement per post ontvangen, en kon ik nu in mijn eentje aantrekken. Het dichtritsen blijft even een klus, maar uiteindelijk was ook dat geregeld.

De start

De 2 groepen van de kwart triathlon waren met 5 minuten verschil gestart. Maar niet voor er een briefing was gegeven. Een voor een konden we het water in en richting de startlijn zwemmen. Om 12.05u viel voor mij het startschot en begon mijn minst favoriete onderdeel het zwemmen. Met het nodige worstelen en ontwijken van andere zwemmers (en zij mij ontwijkend) kon Ik toch tot het keerpunt komen, 500 meter verder. En het aftellen op de weg terug begon. Uiteindelijk als een van de laatsten er uit gekomen, wat ik wel verwacht had.

Na het passeren van de tijdsluis, heb ik redelijk makkelijk de wetsuit kunnen ontdoen (op de brede mat) en begaf ik mij naar mijn fiets. Daar de sokken en schoenen aan, helm op, fietscomputer aan, en met de fiets in de hand door het parc ferme naar de start van het fietsen.

Ik kon daar lekker mijn tempo draaien, en het eerste stuk was small voetpad en een bruggetje. Daarna ging het koersend langs de A59 heen en terug. Lekkere kadans te pakken, en ik zag de snelheid tot 33-36km/u oplopen terwijl ik diep in de ‘drops’ hing. De jury-motor passeerde mij en ik zag ook een paar atleten aan de kant gezet worden (tijd penalty voor ‘draften’ of kleven in de slipstream). Wel zag ik dat mijn fietscomputer geen kadans, vermogen of hartslag door gaf. In snelle beslissing heb ik gekozen om dan op gevoel door te koersen om tijd te besparen die ik anders kwijt raak bij het oplossen van dit probleem.

Zo ging het 4 ronden vol met snelheid en goede moed door. Na ca. 38km kon ik na de tijdsluis het parc ferme weer in, waar ik lopend met fiets in de hand naar mijn plaats ging. Daar stonden de schoenen gereed, inclusief speed-laces om snel te wisselen.

De eerste paar honderd meter zijn je hamstrings aardig stijf van het fietsen en voelt het lopen aan alsof je in slow motion beweegt. Maar dat lost vanzelf op en via het pleintje door de tijdsluis voor het hardlopen. Direct verkoeling zoeken met sponsen gevuld met koud water, proberen mijn ritme te lopen. Maar dat viel tegen: de heldere hemel liet de zon hard branden, temperatuur steeg en tempo daalde. Maar toch volhouden. Erg welkom was de koude douche met tuinslang van een inwoner in Terheijden, die man moet een lintje krijgen. Na de laatste ronde (er moesten 4 ronden afgelegd worden in de kwart triathlon) kon ik linksaf richting finish gaan. In de laatste meters toch nog een mede-triatleet voorbij gesprint en afgeklokt.

Moe, voldaan en toch wel emotioneel van de prestatie die geleverd is kon ik mijn rust vinden onder genot van een koud sportdrankje en een bakje vers koel fruit!

Eind positie in klasse 40-49 jaar: 48 van 54.
Eind tijd: 2 uur 51 minuten 36 seconden

Het bedrag wat door diverse donaties ingezameld voor dit evenement is zal deze maand bijgeschreven worden

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.