Verslag halve marathon Nijkerk

HalveVanNijkerk-2015

Missie volbracht! 2:2:20 officiele tijd op de halve marathon

Zaterdag 25 april…. race-day. Het moment van de waarheid, zou voldoende looptraining en uren voldoende zijn om een mooie tijd tot stand te brengen? Allemaal vragen die zo bij menig sporter altijd wel voor zijn/haar wedstrijd naar boven komen. Zo ook bij mij, die sinds een klein jaar het mountainbiken ook heeft uitgebreid met hardlopen en zwemmen.

Met medewerking van een goede kennis was het voor mij niet meer nodig om zeer vroeg op de zaterdag af te reizen naar Nijkerk: hij had mijn startnummer, samen met 10 andere deelnemers, tegelijk opgehaald op de vrijdagmiddag. Super! In overleg zouden we rond 14.00u bij hun verzamelen, waar we gezellig bij konden praten over van alles en nog wat.

Doel voor mij op de dag is het uitlopen zonder blessures en Duchenne in de kijker te brengen, waarmee geld ingezameld wordt via het ‘make me smile, sponsor me per mile’ principe.

Als voorbereiding op deze voor mij eerste halve marathon (21,1 km) had ik zogenaamde ‘tubes’ BIB-Nijkerk2015aangeschaft die voor compressie en ondersteuning van de kuitspieren zorgen. Want tot 10-15km afstanden heb ik nooit problemen gehad, maar wil langere afstanden geen verrassingen hebben op weg naar de finish. Met een paar verse loopsokken zou dat voldoende moeten zijn voor zorgeloos genieten. De week voor de halve marathon heb ik op zaterdag nog een 14 km duurloop gelopen, en op maandag nog een 20km duurloop gedaan. Ook hier bleven alle klachten van de pezen achterwege, wat een opluchting!

Rond 16.00 zijn we dan naar de markt in Nijkerk gegaan. Daar konden we nog de wedstrijd volgen van de 2 zoontjes van de kennis, die lekker enthousiast door de straatjes kwamen rennen onder luide aanmoediging van het publiek. Onze kleding en loopspullen hadden we veilig af kunnen geven bij de lokale HEMA. Met 4 Powerbar energiegels in het rugpand verzamelden we in het startvak, waar zowel de halve marathon als de 10km tegelijk van start gaan.De stemming zat er in want het klaarde en een mager zonnetje werd ons deel!

Om 16:45u klonk het startschot, en de atleten zetten zich als 1 kudde in beweging. Via een ronddraaiende beweging kwamen we daarna snel terug over de markt, om vervolgens vanuit Nijkerk richting Zwartbroek te gaan. De eerste kilometers kon ik mooi onder de 5:40 min/km blijven lopen, wat mijn ‘streeftempo’ was. Na een kilometer of 5 kwam de splitsing van de 10km en de halve marathon via een afslag nabij een rotonde. Met het zonnetje in de rug vertrok ik naar het buitengebied… waar het weer omsloeg en fijne motregen mij begon te koelen. Zo tussen de 2e en 3e post (10-15km) klaarde de regen weer op en brak de zon door. Niet prettig want alles wordt gelijk TE warm. Maar goed, tempo vasthouden en doorgaan. De beentjes voelen zich rond de 15km nog steeds goed, geen klachten verder.

De route slingerde verder en met duidelijke borden kon je goed volgen hoe ver je vorderde. En iedereen hoorde ik opgelucht klinken zodra de laatste 5km in zicht kwamen. Slingerend Nijkerk binnen had ik zelf geen idee hoever nog maar liet mijn tempo niet vervallen, wat rond de 5:45-5:50min/km zat. Tot ik iets herkende van het plein waar we gestart waren. Met een ferme eindsprint op weg naar de finish versnelde ik en kon afstand nemen van mijn 2 medelopers.

BAM! onder de finish door en afklokken…. Handmatig had ik 2 uur, 2 minuten, 18 seconden vastgesteld. Tevreden!! Naderhand blijkt de organisatie officieel 2 uur, 2 minuten, 20 seconden te hebben vastgesteld. Nog steeds zeer tevreden! Missie volbracht: Duchenne in de kijker gebracht (kreeg onderweg korte vragen van lopers), geen blessures opgelopen, heerlijke loop gehad, en een eerste halve marathon volbracht in krap een jaar looptraining (gestart met Evy van 0 naar 5km). En belangrijker, weer geld ingezameld via donaties: er gaat voor 3 uur onderzoek, of wel 150 euro, naar Duchenne gestort worden via deze actie!! Alle donateurs, dank dank dank!!

Nijkerkers: dank jullie voor jullie support tijdens dit loop-evenement!!

Het volgende evenement is Limburgs Mooiste, 110km mountainbiken. Ben erg benieuwd, want vorig jaar had ik met volle teugen genoten van dit evenement!!

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.