Sportkeuring juli 2014

VieCuriVitaalZoals toegezegd, praat ik jullie alvast bij rondom de trainingsactiviteiten na september 2013 t/m heden (in aanloop naar Duchenne Heroes 2015). Ik heb beduidend zwaarder getrained en pluk daar de vruchten van tijdens het klimmen op de mountainbike. En mooier is dat een en ander ook bevestigd is tijdens een uitgebreide sport medisch onderzoek. Een keuring waar je uitgebreid wordt gecontroleerd: van zicht, longfunctie, hartfunctie in rust en onder zware belasting, alsmede flexibiliteit in ledematen en gewrichten. Zelfs een bloed-onderzoek vormt een onderdeel daarin.

Want het laatste wat je wil is dat je te laat achter fysieke problemen komt die je verhinderen door te trainen…

Ik had op 21 juli 2014 mijn 2e sportkeuring bij dezelfde keuringsarts in Venray. Wel fijn, aangezien ze alle gegevens uit de keuring van 2013 er zo bij kon halen.

Na een korte kennismaking, werd eerst bloeddruk en hartslag gecontroleerd in rust. Vervolgens nam de arts een buisje bloed af voor onderzoek in het laboratorium.

De ademtest kwam daarna aan bod. Ik moest wederom diep in-ademen en uitademen in een zucht. Best lastig want je wordt wel lichtjes in je hoofd. Door het uitblazen door een buisje met een ventilatortje erin kon de computer bepalen hoeveel volume (inhoud) je longen bevatten, de kracht/snelheid waarmee je uitblaast en inademt. Mocht iemand aandoeningen aan zijn/haar luchtwegen hebben, dan zou je dat terugzien op de grafiek aan het eind van de meting. Maar ook hier: geen bijzonderheden te zien.

De ogentest had ik met mijn contactlensen gedaan. Ook hier, ondanks de lensen, geen bijzonderheden en een goede visus (zicht).

Daarna werden lengte en lichaamsgewicht bepaald. Fijn om te horen dat je dan 8-10 kg kwijt geraakt bent door het trainen en aangepast eten. Want dat beinvloedt ook al het specifieke vermogen later in de keuring.

Uiteindelijk het zwaarste onderdeel: de inspanningstest op de fiets (de geavanceerde hometrainer) met een masker voor ademgasanalyse. Met rustig warm fietsen tot ca. 100Watt vermogen ingesteld op de hometrainer begon de test. Ik bleef lekker ademen, en het zweet brak toch wel los. Maar zo ging het goed, en met lekker trapritme (kadans) van ca 90 omwentelingen per minuut steeg het vermogen op de belasting. Uiteindelijk bleef ik letterlijk stilstaan op de pedalen bij 409 Watt. In 2013 had ik nog 378 Watt getrapt. Vooruitgang! Want mijn specifiek vermogen steeg van 4,0 Watt/kg naar 4,6 Watt/kg! En dat zet zoden aan de dijk als je (langdurig) moet klimmen op de fiets!

Tijdens de ademgasanalyse wordt ook een hartfilmpje gemaakt, en komen uiteindelijk de diverse resultaten die belangrijk zijn voor trainingen zoals het omslagpunt (het moment waar je lichaam van verbranding met zuurstof (aerobe) naar verbranding zonder zuurstof (anaerobe) gaat (op dat punt gaat er melkzuur gevormd worden in de spieren, wat pijnlijk is). Gelukkig ligt mijn omslagpunt aardig dichtbij de maximale hartslag, en kan ik dus gewoon voluit gaan šŸ™‚

Na afloop kreeg ik van de keuringsarts nog een aantal boekjes mee met adviezen, en de uitdraai van de testresultaten uit 2013 en 2014 (inclusief een kopie voor de huisarts). Uit het bloedonderzoek was verder niets naar voren gekomen, behalve een hoog hemoglobine en hematocriet waarde die tegen een grens aan lag. Maar niets wat ernstig is. Dus met een verse spreekwoordelijke geslaagde APK keuring kan er verder getrained worden!!

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.