Bikefitting met Retül door Cycle+Performance

Cycle+Performance bikefitting

Cycle+Performance bikefitting

Nu zowel Erwin als ik de Specialized Epic’s in bezit hebben, kon de fijn-afstelling plaatsvinden. Ikzelf heb bij mijn eerdere mountainbike (Rose Count Solo) nog het eervolle ‘record’  in handen: bij geen andere meting tot op heden heeft Cycle+Performance nog niet de 7,5 cm zadelhoogte aanpassing weten te overtreffen. Dat krijg je ervan als je die ‘vuistregels’ van ‘hak op de trapper en licht gestrekt been’ aanhoudt… Nu dus op de Epic 29er, een proef-en pas sessie voor de fijn-afstelling. Het enige wat ik tot op heden aangepast heb is de stand van de stuurpen (die op -6 graden stond, omgekeerd naar +6 graden).

De Tacx waarop de mountainbike geplaatst werd stond keurig opgesteld voor een speciale camera (die de infrarood-signalen van de referentiepunten op de fietser volgt). En de noppenband werd vervangen door een Tacx-band (zeg maar : slick). Vanaf de laptop werd eerst met een speciale pen o.a. de geometrie opgemeten, alsmede ook bracket, stuurpengegevens etc. Na een paar minuten warmdraaien ging Stefan Franssen de diverse referentiepunten markeren met vilten stickers. Er kwamen dus ter hoogte van pols, elleboog, schouder, heup, knie, enkel en teengewrichten deze stickers, waarop de sensoren met klittenband aan worden bevestigd.

Tijdens het meten zelf hoef ik alleen rustig in een lekkere kadans te fietsen, zo rond de 90-100 omwentelingen per minuut. Op het scherm zelf werd mijn postuur als een draadmodel (‘simpel poppetje’) real-time getoond, en ging de computer alles opmeten. Van hoeken tussen gewrichten en lichaamsdelen, allemaal technisch.

Uiteindelijk is na wat passen en stellen mijn zadelpen 1,5 cm omhoog geplaatst, en het zadel zelf horizontaal iets verschoven. In combinatie met mijn schoenen (Bont Vaypor XC) die een zeer dunne (hard carbon) zool hebben van 4,4 mm, zorgt dat voor optimale krachtoverbrenging. Andere mountainbike schoenen hebben een dikkere zool, en eigenlijk zou je daar dus weer je zadelhoogte en zadelpositie mee moeten corrigeren. Ik ben benieuwd, want voorlopig ga ik verder met trainen voor Duchenne Heroes 2015 editie. Neen, nog steeds niet gezwicht voor 2014 😉

Het uiteindelijke rapport zal nog toegestuurd worden, maar daarin zijn de aanpassingen te zien van voor en na de meting. Bij het afronden zijn ook de posities van mijn cleats (metalen plaatjes waarmee je je vastklikt op de pedalen) gecontroleerd en die stonden goed: in het midden van de lijn tussen de bal van de voet en de ‘kleine teen’ gewricht.  Ik had deze sessie willen vastleggen op film zodat e.e.a. duidelijker is voor jullie als lezers, doch… in alle haast was de accu van de camera niet opgeladen.  In elk geval: kleine details van aanpassingen die een hoop ongemakken en blessures kunnen voorkomen, en meer controle over de fiets kunnen opleveren. Bijgaand een film van Youtube waar e.e.a. alsnog getoond wordt:

Sander Kuik en Stefan Franssen van Cycle+Performance: dank jullie voor de fijn-afstelling! Daar ga ik hopelijk veel plezier van hebben en blessure-vrij mee kilometer-vreten door de bossen!

Ook een warm dank je wel aan het bedrijf Monier in Tegelen voor het beschikbaar stellen van de ruimte waarin de metingen plaats hebben kunnen vinden

Hiermee is voor mij Duchenne Heroes 2013 afgerond (en blijf ik de techniek achter deze website onderhouden), en mogen de teamleden Erwin, Sieto en Pascal jullie op de digitale media (website, Facebook, twitter) gaan informeren over hun voorbereidingen voor September 2014. Heren: SUCCES en veel schrijfplezier tussen de voorbereidingen door!

One thought on “Bikefitting met Retül door Cycle+Performance

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.