Voortgang

IMG_0023_0948Nog een paar weken en dan gaat het eindelijk gebeuren. Afgelopen tijd heb ik vooral ook aandacht besteed aan rust nemen. Bewust vroeger gaan slapen door de week en in het weekend, om de accu op te laden. Daarnaast heb ik, naast Erwin, ook een nieuwe mountainbike besteld bij Leo Hendrikx in Buggenum. De mountainbike, Specialized Epic Expert 2014, is vanaf begin augustus geïntroduceerd, en nu is het voor mij (en velen met mij) geduldig afwachten. Want daarna moet er nog een bikefitting gedaan worden met medewerking van Cycle+Performance, die tevens mijn Bont fietsschoenen gaan leveren en afstellen. De details om elke dag in september goed te gaan knallen!

Aangezien mijn eigen mountainbike te koop staat, sterker nog: afgelopen week een (serieus) bod is geboden, maar de betreffende persoon niet afbelt of op kwam dagen,  is deze nu nog beschikbaar. Wat dat betreft mindere ervaringen met Marktplaats, maar de fiets staat niet in de weg en is in een nette staat.

Gelukkig heeft Leo Hendrikx mij aangeboden om in afwachting op de 2014 Epic alvast te mogen trainen op een test-bike van deze Specialized Select dealer. Super, want ik moet wennen aan de banden, de fiets, de afstelling/ergonomie, het rijden met 29 inch wielen, het schakelen.

Dit weekend heb ik de Epic dus thuis, en zaterdag is een eerste ritje gemaakt door de bossen nabij. Intussen heb ik de SPD-pedalen waar ik in ‘klik’ op zijn strakst gezet en de dempers afgesteld op mijn gewicht en rijstijl. Met de ‘Autosag’ optie op de demper is dat minuten werk en het geeft een goede basis. Ook het overzetten van de diverse sensoren voor de Garmin GPS fietscomputer en wat fijn-afstelling is noodzakelijk. Lekker klus-momentje.

Zondag met een neef, Bram (die veel wedstrijdervaring heeft met de mountainbike) een lekkere rit gereden door de rode en groene route van Groesbeek en Nijmegen. Heerlijk weer, lekkere temperatuur en een mooi tempo en natuurlijk bijkletsen 🙂

Zelf moet ik wennen want de banden (Specialized Fast Trak Control, in 29x 2.0″ formaat) zijn mij niet bekend. Een band met fijne noppen-structuur er op, terwijl ik normaliter op Schwalbe Nobby Nick rijd. Mooi moment om de bekende route te rijden en te zien hoe ze bevallen.

Het was gelukkig op de route goed droog en zanderig. Tijdens het rijden, sturen en remmen vond ik ze toch prettig gedragen. Wel reed ik nu met 1,8 bar luchtdruk in de voor-en achterbanden. Tijdens de klappen in de afdaling en klimmen werkte de Brain-vering achter heerlijk mee, waar je normaal zou gaan staan kun je nu mooi zitten en wel voelen hoe de ondergrond is.

Op wegdek (asfalt, tegels/klinkers) is de lage rolweerstand goed te merken, heerlijk licht trappend. Bij de modderige delen is het een band die dan even ‘punten’ laat liggen (op het moment zoals ik dat herinner).

foto 2-1

Specialized Brain in het achterwiel: intelligentie die daadwerkelijk werkt!

foto 1-1

De achterdemper met ‘autosag’ optie: stel in een handomdraai de juiste voorinstelling in op basis van gewicht van de rijder en de luchtdruk in het veerelement.

Ik heb Garmin Connect al bijgewerkt, maar ik moet even kijken hoeveel en waar ik nu daadwerkelijk sneller ben (geworden) door de 29er. Als k even snel blader, over geregistreerde routes ‘rood en groen Nijmegen’  die ik verreden heb, scheelt het ruim een half uur (in voordeel van de 29er t.o.v. de 26 inch). Dit is een snelle analyse, puur op verreden afstand en tijd, niet op exacte koers-vergelijk (zou mooi zijn in Garmin Connect…). En dat is dan vandaag vergeleken met de tijd in eind juni dit jaar, dus conditioneel zit je op een nagenoeg gelijk niveau. In elk geval stuurt de fiets met vertrouwen, en kan ik mooier bijblijven/aanhaken bij mijn neef.

Op een steile klim met los zand (goed droog los zand dus), kon ik met de 26 inch fiets niet echt lekker omhoog klimmen, ondanks lage bandenspanning in de 2,25′ Nobby Nicks en achter in het zadel blijven zitten. Nu op de 29er kon ik (okay, met de granny) tot 2/3e van de heuvel komen ter hoogte van Mook/Molenhoek. Er is ook een ‘chicken run’ parallel naast de zandbult, maar echte bikkels gaan de ‘hard way’ door het mulle zand 😉

Toen de rode en groene route verreden waren, zijn we beiden over Breedeweg naar Milsbeek weer terug naar Gennep gereden. Heerlijke rit, beentjes voelen goed ook na ruim 60km koersen op 1 bidon sportdrank (en een goed ontbijt). Bij thuiskomst weer netjes de fiets reinigen, ketting smeren (die toch na 60km begon te kraken, waarschijnlijk is de Finish Line wax-laag dan ‘weg’ )en genieten van een welverdiende douche. De banden van Specialized hebben zich goed gehouden in deze omstandigheden en een prettige indruk achter gelaten.

Komend weekend (zondag 18 augustus a.s. vanaf 9.00-9.30u) ben ik samen met Erwin en Sieto in Belfeld te vinden op de brunch-happening die met medewerking van Den Herberg georganiseerd wordt. Komt allen smullen en smikkelen, want elke euro is er een voor de onderzoekers die Duchenne een halt gaan toeroepen! We hopen jullie allemaal te kunnen verwelkomen!

hendrix-2wielers-buggenum

Cycle+Performance bikefitting

Cycle+Performance bikefitting

Den-Herberg-Belfeld

 

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.