Zomerse zondag

oude-vorkolie

De oude vorkolie, max 100ml kwam er uit…

Vandaag in de zon beetje onderhoud gepleegd aan de mountainbike. Ik merk dat ondanks het op spanning houden met luchtdruk, de compressie niet echt lekker liep. Als ik de compressie blokkeerde zat er nog flinke beweging tijdens klimmen in de voorvork. En eigenlijk hoor je bijna elke 50 uur de vork te controleren op o.a. olie, keerringen etcetera. Die 50 uur was ik ruimschoots overheen…

Dus zelf eens de kans gegrepen en dit onderdeel gereinigd.

nieuwe-vorkolie

Verse olie, diepdonker rood

De olie aftappen was snel gedaan, het vloeide als water er zo uit, zoals op de foto te zien is. Maar het verbaasde mij dat er niet ca 130 ml uit kwam: net 100ml en dan hield het op. De verse olie was dieprood van kleur en aardig stroperiger (hogere viscositeit). Dus daar wel de aanbevolen hoeveelheid afgemeten en er in gegoten. De vorkpoten heb ik gereinigd en ontvet, en met een speciaal vet de keerringen, stofringen en andere glijvlakken in de voorvork voorzien van een dunne laag ‘Judy Butter’, een speciaal vet voor vering en dempers.

Nadat alles weer in elkaar geschoven is, weer de luchtkamer op druk gebracht naar ca 140 psi (voor het gewicht van de fiets (ca 11kg), de rijder (92kg), en evt. rugzak (3-5kg)). En op zondagmiddag de testrit in Gennep gemaakt. In het uurtje dat ik even weg geweest ben, merk ik wel een totaal ander gedrag van de voorvork op. Tijd om dat de komende ritten weer beetje bij beetje af te stellen.

Qua kilometers op de fiets rijd ik nog steeds van Gennep naar Boxmeer voor de dagelijkse woon-werkverkeer naar Eindhoven. Nu het langer licht is wil ik ook meer na thuiskomst gaan rijden. In elk geval heb ik eind mei een uitgebreide sportmedische keuring gepland staan. Dan weet ik meer waar/hoe ik ervoor sta, en wat ik nog kan doen aan conditie en lichaam.

Overigens er zijn nog steeds plaatsen vrij voor de spinning-sessie in Belfeld op 26 mei a.s. Heb je je al aangemeld voor dit event? En uiteraard kun je ons team op 12 mei a.s. treffen op de braderie in Gennep. Dus komt allen!!

Zaterdag 13 april zal ik (als gepland) een bezoek brengen aan het Duchenne evenement in Leiden. Meer daarover komt uiteraard op de website te staan!

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.