iON digitale camera getest door Niels

air20pro20-20right20-20no20shadow201-281728 Om tijdens de Duchenne Heroes actiebeelden en foto’s te kunnen maken, is ons team uitgerust met 3 iON Air Pro digitale camera’s (beschikbaar gesteld door Transcontinenta)

Om ervaringen te delen heb ik dit artikel geschreven, zodat ook anderen creatief hun buitensport activiteiten kunnen vastleggen voor het thuisfront… Als ‘testdag’ heb ik deze met de toerrit van TC Gennep gebruikt op de lange rit van ca. 50 km.

De toerrit van TC Gennep

Vanochtend kwamen Erwin en Sieto naar Gennep, alwaar we eerst een bak koffie namen. Na wat bijkletsen de mountainbikes bestegen en in een lekker ritje door het centrum van Gennep naar Ottersum gereden. Goed te merken dat iedereen goede zin heeft en zijn vingers kruist voor een dag zonder regen.

Na het inschrijven zijn we gestart vanaf ‘Het Ottertje’ op weg naar de eerste checkpoint, ca. 30 km op de route. Initieel verliep dit veel over asfalt en gewone wegen, maar al snel reden we in bosrijke omgeving verder over zandpaden en modderwegen. Ikzelf had voor het eerst mijn ketting voorzien van een ketting-was i.p.v. olie en merkte al snel dat alles zonder kraken werkte. Heerlijk! Tijdens de rit reden we door het heijense bos richting Afferden en Bergen. Tijdens deze rit kwamen een paar heerlijke snelle afdalingen naar voren, en ook weer wat asfalt-wegen. Voor mijzelf een mooi moment om mijn hartslag omlaag te brengen. Aangekomen op het eerste rustpunt werden we ontvangen met een vuurkorf. Heerlijk warm, alleen de rook sloeg mijzelf op de longen. Onder genot van een beker heerlijke bouillon, een plak cake, banaan en een vulkoek werd de energievoorraad weer aangevuld. En dat is nodig, dat regelmatige eten en drinken. Want alleen al tijdens deze rit verbruik ik (aldus de Polar computer) ca. 3.000 kJ aan energie.

De tweede helft na de rustplaats verliep lekker door Afferden. We merkten allen dat je flink  afgekoeld bent als je niet een wind-breaker aan hebt. Ikzelf had vooral even last van koude handen, maar na 10 minuten rijden was alle kou verdwenen.

Tijdens de rit op weg terug, hebben we als team een bezoek gebracht bij de ouders van Erwin, in Heijen. Na een gastvrije ontvangst met heerlijke koffie zijn we verder gereden naar Gennep waarna we circa. 45km op de tellers hebben gezet. Mooie rit, weinig hoogteverschillen maar enkele heerlijke single-tracks om met snelheid af te dalen. Ik kon zelf zeker hiervan genieten!!

De camera

De camera zoals ik die beschrijf is meegeleverd als een iON Air Pro Wifi. Naast een grote hoeveelheid accessoires zit er ook een uitbreidingsmodule (z.g. ‘pod’) inbegrepen waarmee verbinding met draadloze netwerken gemaakt kan worden.

Qua uiterlijk is deze niet veel groter als een kleine compacte zaklamp, goed handelbaar dus. De lens is verder afgeschermd door een heldere bolvormige transparante cover. Ideaal bij regenachtig weer: met beetje snelheid rollen de druppels al ‘uit beeld’. In de camera zitten achterop nog diverse aansluitingen, die zichtbaar worden na verwijderen van de Wifi-pod of de kale deksel. Een HDMI aansluting is zichtbaar, evenals een micro-SD ruimte, een schakelaar tussen Full HD of HD kwaliteit (via software nog verder te configureren). En uiteraard een mini-USB aansluiting waar je middels een USB kabel en (bijgeleverde) adapter de camera kan opladen. Want na ontvangst is het aan te raden zeker drie uur te laden, om de accu van ca. 1200 mAh op te laden. Daarna is circa 2,5 uur opname tijd beschikbaar, aldus de fabrikant.

De accessoires

Bij het pakket (hier de Wifi-versie) is naast de Wifi-pod ook heel veel accessoires meegeleverd: een klein statiefje, een stuurklem, enkele straps om op een (fiets)helm te monteren, 3M kleefpads, een adapter om te laden met bijbehorende USB-kabel, de handleiding met een CD-ROM met Windows-software. Omvangrijk, wat ook mooi uitkomt als je de ene keer de fietsroute wilt filmen, en daarna op de motor verder gaat met een ritje vast te leggen.

WifiPod

De Wifi-pod heb ik standaard er op zitten. Heb je een smartphone (zowel Android als iPhone worden ondersteund), dan is de gratis applicatie ‘iON Camera’ te installeren. Daarmee kun je via Wifi-verbinding de iOn Air Pro benaderen en bijvoorbeeld een live verbinding opbouwen om zo een optimale beeld-afstelling te realiseren.

Na opnames kun je gelijk je smartphone of tablet hiermee verbinden en de opnames snel overhalen. Echter… ik merk dat het gebruik van de Wifipod voor dit soort acties erg veel energie kost. Ik zou dan ook overwegen om of via een USB-verbinding de camera uit te lezen, of met een micro-SD adapter de geheugenkaart uit te lezen op de computer.

Indien de Wifi-verbinding gebruikt wordt kun je ook een aantal camera-instellingen wijzigen, zoals time-out voor uitschakelen, beeld-instelling bij de stand ‘Full-HD’  en ‘HD’.

Mijn advies: gewoon optimale (hoogste) kwaliteit kiezen. Later met eventueel monteren en branden van DVD’s met je actie-films heb je gewoon het beste resultaat. En zo duur zijn micro-SD geheugenkaarten ook weer niet. Enige waar je zou kunnen twijfelen is de beeldsnelheid (30 of 60 beelden per seconde).

Tip 2: zorg dat je een micro-SD adapter hebt, dat scheelt accu-verbruik via de WifiPod, en overdracht naar laptop gaat veel sneller.

Bestandsformaat

Ik heb ontdekt dat hoe dan ook er 2 gelijktijdige opnames worden weggeschreven. Een groot MP4 bestand, en een kleinere versie die je bijvoorbeeld snel naar Youtube kan uploaden. Zelf heb ik een 8Gb micro-SD kaart over van een oude smartphone, en deze werkt perfect. Ik heb hierop in hoge resolutie zonder problemen ca. 2uur kunnen filmen.

Voor de Duchenne Heroes zal ik zeer zeker een kwalitatief snelle 32 Gb micro-SD kaart aanschaffen, om in elk geval genoeg fragmenten te kunnen vastleggen, zoals die verrekte zware klim, die schitterende vergezichten, of die angstvallige situatie waar we met een schitterende sprong met de fiets uit weten te komen…. Maar ook zeker de enthousiaste ontvangst van de kinderen aan het eind van de dag-rit en bij binnenkomst in Nijmegen….

Accuduur

In februari heb ik de iOn camera volgeladen en meegenomen met de mountainbike-tocht hier in regio Gennep. Vanaf wegfietsen heb ik deze geregeld gestart, bij temperaturen zo rond 6 graden Celsius.

Beeldkwaliteit

Ik heb zelf nog een normale TV hier, dus een met SCART-aansluiting, composiet-signaal. Deze bevalt nog prima, ik heb dus de HDMI-beeldkwaliteit nog niet kunnen beoordelen.

Maar kijkend op TV van de opname zijn de volgende punten mij opgevallen:

  • Bij opnames binnen in de woning/studie zie ik dat de witbalans moeite heeft met TL-verlichting. Buiten ziet het er verder goed uit. Softwarematig kan je niets wijzigen rondom de witbalans.
  • De nadelen van de composiet kabel zijn gewoon zichtbaar. Maar goed genoeg om bijvoorbeeld onderweg (in een hotel) even de hoogtepunten van de dag terug te kijken.
  • Beeld is goed te noemen, al is bij een extreme overgang van duisternis naar licht (en vice versa) wel net als bij elke digitale camera een moment van ‘verblinden’ merkbaar. Maar dat hersteld zich snel genoeg, ik ervaar het niet als storend.

Waterdicht

De camera is mits goed gesloten gegarandeerd waterdicht tot 10 meter diepte. Dus ruim voldoende om films te maken van je kinderen in het zwembad, of tijdens het kanoen op een stromende rivier. Tijdens de toerrit hebben we het droog gehouden, met een schraal zonnetje zo nu en dan. Eventuele waterspatten/modderspatten hebben de camera niet gehinderd.

Bediening

Als de camera geplaatst is, kun je intuitief de opname starten en stoppen. Als de camera uitgeschakeld is, volstaat het starten van de opname door de schuif-schakelaar naar voren te halen. Er volgt een trillend signaal en na ca. 1,5-2 seconden wordt alles opgenomen. Het stoppen van de opname kan door de schakelaar terug te halen.

Foto’s maken kan ook (tot 5 megapixel, of geinterpoleerd naar 16 megapixel), maar dat is eigenlijk lastig zonder een draadloze verbinding. Leuke optie om even een snapshot te maken als compositie niet er toe doet.

Het kijken op een TV met de meegeleverde composiet-kabel en de ingebouwde menu-structuur is goed te doen. Met enkele klikken, dubbel-klikken en ‘lang-ingedrukt houden’ van de ronde button kun je navigeren.

Lenskwaliteit

De transparante bescherming doet zijn werk goed. Wel merk ik een bolvormige vertekening op de opname, maar dat is niet vreemd met een kijkhoek van 150-170 graden. Tijdens opnames op de mountainbike tijdens ritten valt de vervorming niet op. Mede ook door de korte focus afstand (vanaf 60 cm tot oneindig wordt scherp gesteld) moet je vooral van vergezichten genieten, toch?

Montage op het fiets-stuur

Tijdens de foto-sessie met het team heb ik opnames gemaakt met de camera op het stuur. De stuurklem kan naast de fiets ook op een motor gebruikt worden. De camera staat goed strak opgesteld, geen speling waar te nemen. Nadeel van een stevige montage is dat geluiden van bijvoorbeeld de mountainbike (het schakelen, de ketttinggeluiden over tandwielen en derailleurs) opvallen. Ik had overigens aan de Ion camera ook een koordje als ‘beveiliging’ gemonteerd, maar ik merk dat het getik van het kunststof sluitinkje hoorbaar op de video is. Op zich zit de camera solide en vast op het stuur.

Montage op de fietshelm

De camera heb ik ook geprobeerd op de helm (buiten de toerrit). Je merkt lichte verzwaring als de camera boven op geplaatst wordt. Met de Wifi verbinding kun je het standpunt beter beoordelen, voordat je gaat fietsen.

Tijdens het rijden dempt je lichaam de nodige trillingen. Windgeruis is bij afdalingen waarneembaar, ook indien op het stuur geplaatst.

Conclusie:

Ondanks dat ik nog enkele ritjes thuis gemaakt heb, en nog zoekende ben naar instellingen ervaar ik de Ion Air Pro Wifi zeker als een bruikbaar en gebruikersvriendelijke camera. Het windgeruis is hoorbaar, maar geeft aan de andere kant ook bij afdalingen een extra snelheidsgevoel voor de toeschouwer mee. Mocht je dus een digitale camera zoeken voor je sport-activiteiten, dan is dit zeker een mooie kandidaat die in de aanschaf meegenomen moet worden.

One thought on “iON digitale camera getest door Niels

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.