Bike fitting: je fiets optimaal afstellen

cycleplus-Niels-startsituatie

Niels op de mountainbike, voor er aan gesleuteld werd. Veeeeel te laag in het zadel

Ik rij al vanaf juni 2012 met mijn huidige mountainbike, ooit gekocht via een duitse fietsenwinkel op het internet. Met wat meten kwam ik op een maat ‘L’ frame uit. Dus nadat de fiets afgeleverd was, ging ik fanatiek er mee rijden. Alhoewel… met de basiskennis van zadelhoogte instellen via een licht gebogen been en hak van de voet op de trapper ben je er nog niet. Ik miste hoe dan ook kracht om te klimmen: ik moest staan, maar ja dan verlies je weer tractie op het achterwiel. Gebed zonder einde. Afzien zonder resultaat…

En zoiets wil je voorkomen als je 7 dagen voor de Duchenne-kinderen gaat inzetten. Daarom via een enthousiast verhaal van Erwin en Sieto, ook ingestemd met een zogenaamde ‘bike fitting’ sessie. Via Cycle+Performance was snel contact gelegd en een datum geprikt bij Erwin zelf thuis.

Erwin was al bijna afgesteld op zijn Specialized bike, toen ik daar aan kwam. Heel boeiend, fietsen op een Tacx rollerbank, in beeld van een digitale camera gekoppeld aan een laptop. En de berijder voorzien van sensoren op schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel en bal van de voet. Mooi te zien hoe de specialist van Cycle+Performance, Sander Kuik, een initiele meting opnam en de hoeken van de ledematen en rug snel naar voren kwamen. Maar goed, wat er allemaal veranderd is aan de instellingen op Erwin en zijn fiets dat mag hij zelf  beschrijven, uiteraard

Ikzelf mocht daarna met mijn bike plaatsnemen. Al snel was de eerste opmerking: zadel moet hoger. Blijkt dat ik dus VEEL te laag zat. Op het einde is de zadel circa 6 centimeter omhoog geplaatst. Zo hoog zelfs dat ik nog ongeveer 1 cm boven het de uiterste markering op de zadelpen over heb. Het is dus goed, maar had niet veel hoger gemoeten.

Daarbij zijn ook nog mijn SPD-cleats onder de schoenen meer naar het midden van mijn

Zadel is naar voren geschoven...

Zadel is naar voren geschoven…

schoen/voet geplaatst, zodat krachten optimaal overgebracht kunnen worden. De stuurpen, origineel meegeleverd, werd al snel omgekeerd gemonteerd. Ik dacht dat de stuurpen juist korter moest zijn om beter te passen op de fiets (van 90 mm lengte naar iets van 70 mm), maar daar ben ik dus leek in en was dus een onjuiste gedachte. Het zadel werd ook nog verschoven, en al snel zat ik merkbaar lekkerder te trappen met een regelmatige klinkende kadans en zoemgeluiden uit de Tacx.

Dezelfde avond ontving ik direct nog rapporten met de data per email, met als

de stuurpen is omgekeerd: van -6 graden naar +6 graden

de stuurpen is omgekeerd: van -6 graden naar +6 graden

kanttekening om in elk geval 2-4 weken hier mee te trainen. Mochten er rugklachten ontstaan dan werd nog de tip meegegeven om een stuurpen van +/- 6 graden  te vervangen door een van +/- 17 graden (met de 90mm lengte, eventueel 100mm).

Zaterdags had ik de laatste tip van Sander Kuik meegenomen: stel het zadel waterpas op de hoogste punten acherop en de ‘neus’ van het zadel. Want na het meten en stellen viel pas goed op hoe aflopen het zadel was opgesteld: de voorzijde/neus was lager dan de achterzijde. Dat kan geen probleem zijn als je veel moet klimmen, maar goed… Laat ik de tips eerst 1 op 1 overnemen, en mijn lijf er aan laten wennen.

de witte tape is begin-situatie, blauw (boven de klem) de eindsituatie

de witte tape is begin-situatie, blauw (boven de klem) de eindsituatie

 

Op de foto’s zie je met een witte tape de begin-situatie staan. Blauwe tape geeft de eind-situatie aan. Er valt dus heel veel te verstellen, en ik denk dat je zelfs met een gewone stadsfiets (mits je kan sleutelen) veel fietscomfort te behalen valt. Om te beginnen met een juiste zadelstand en-hoogte. Ik hoop dat ik dit straks nogmaals kan bevestigen bij het rijden van mijn route rond Groesbeek.

Groet & tot volgende keer!

Niels.

Disclaimer: het inmeten op de fiets kost geld, en dit geld heb ik (en Erwin) nogmaals uit eigen middelen bekostigd. Alle donaties gaan direct en voor volle 100% naar Duchenne Heroes evenement om onderzoek tegen deze spierziekte mogelijk te maken. Heeft u nog niet gedoneerd? Bezoek dan onze sponsorpagina en geef gul!

 

Laat een reactie achter...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.